topbanner

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ


•    Γιατί πολύ απλά το αίμα δεν παρασκευάζεται στο εργαστήριο. Άρα η μόνη λύση είναι εθελοντική αιμοδόσία.
•    Μόνο στην Ελλάδα χρειάζονται ετησίως 600.000 φιάλες αίμα ετησίως.
•    2 στους 10 ασθενείς χρειάζονται αίμα.
•    Χρειάζονται αίμα:
•    οι τραυματίες τροχαίων.
•    ορισμένες έγκυες με προβλήματα τοκετού.
•    άτομα με μεσογειακή αναιμία,
•    άτομα με λευχαιμία
•    ασθενείς σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΩ ΚΑΤΙ;


Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί το πολύ 10 λεπτά. Τα ιατρικά εργαλεία είναι μία χρήσης και αποστειρωμένα μιας και ανοίγονται μπροστά σου.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ


Όλοι οι υγιείς άνθρωποι από 18 ετών και άνω, μπορούν να αιμοδοτούν άφοβα 3-4 φορές το χρόνο.

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ


1.    Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV.
2.    Όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα Β  και C.
3.    Άτομα που πέρασαν ή πάσχουν από Ελονοσία.
4.    Άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμίες, αφροδίσια κλπ
5.    Άτομα κάτω των 50 κιλών ή που έχουν κάνει πρόσφατα τατουάζ ή που έχουν πρόσφάτα μεταγγιστεί αίμα.
6.    Γυναίκες  πριν την συμπλήρωση 6 μηνών από τον τοκετό.
Φορέας μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας μπορεί να δώσει αίμα, εφ’ όσον η αιμοσφαιρίνη του κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος, να έχει κοιμηθεί καλά, το προηγούμενο βράδυ να μην έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και να έχει πάρει ένα καλό πρωινό (όχι νηστικός). Και προπάντων ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ !

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Κατά την προσέλευση, ο γιατρός της αιμοδοσίας παίρνει ένα σύντομο ιστορικό με λεπτομερή αναφορά για τυχόν λήψη φαρμάκων, συμπληρώνοντας ένα μικρό ερωτηματολόγιο. Τέλος, ο γιατρός θα μετρήσει την αρτηριακή πίεση του δότη και παίρνοντας μία μικρή σταγόνα αίμα από το δάχτυλο θα μετρήσει την αιμοσφαιρίνη του, προκειμένου να διαπιστώσει αν περισσεύει αίμα για να δώσει.
Η διαδικασία ανώδυνη, διάρκειας μόλις 10 λεπτών.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Θα προσφερθεί πορτοκαλάδα, για να αντικατασταθεί ποσοστικά το αίμα που μόλις δώθηκε καθώς και πλούσιος μπουφές με κεράσματα.

Θερμή παράκληση να αποφευχθεί η οδήγηση για 1 ώρα, το κάπνισμα και η έντονη δραστηριότητα (π.χ. γυμναστήριο) για το υπόλοιπο της μέρας, για καθαρά προληπτικούς λόγους.

ΔΙΝΟΝΤΑΣ  1  ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ...


Δικαιούσαι ΑΝΑ ΠΑΣΑ στιγμή, αίμα, σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης, καθώς και ΔΩΡΕΑΝ αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής σου ασθένειας.

Προπάντων, δίνοντας μόλις 10 λεπτά απ’ τον χρόνο σου, προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στον συνάνθρωπό σου. ΣΩΖΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ.

Δίνοντας μία μικρή ποσότητα αίματος, μιμούμεθα τον Πρώτο Αιμοδότη – Ζωοδότη Χριστό, ο οποίος έδωσε το αίμα Του για εμάς.