Αἱμοδοσία

Όλοι μας έχουμε βιώσει την αγωνία όταν βρεθούμε στην δύσκολη θέση να αναζητήσουμε αίμα, ζητώντας την βοήθεια φίλων, συγγενών, γνωστών και αγνώστων αλλά και τραπεζών αίματος. Η ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας αίματος για όλους τους ενορίτες των εκκλησιών μας είχε γίνει αντιληπτή εδώ και καιρό.

Οι νέοι του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου, με πίστη στον Θεό για την καρποφορία της θεάρεστης προσπάθειάς τους, νεανικό ενθουσιασμό και εθελοντικό πνεύμα ανέλαβαν με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου να υλοποιήσουν το έργο της δημιουργίας μιας «τράπεζας αίματος» για τους πιστούς της Εκκλησίας μας αλλά και για τον ανώνυμο συνάνθρωπό μας, χωρίς διακρίσεις. Η «τράπεζα αίματος» συστάθηκε το 2009 στο Τζάνειο Νοσοκομείο με το όνομα «Τράπεζα αίματος Νεανικού Ορθόδοξου Συνδέσμου».

Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όσους Ναούς διαθέτουν κατάλληλους χώρους.

Όλοι όσοι δίνουν αίμα, καλύπτονται αυτοί και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού, οποιαδήποτε στιγμή έχουν ανάγκη και (ευελπιστούμε) όλοι όσοι συνάνθρωποι μας χρειαστούν βοήθεια.

Έτσι ο τραυματίας τροχαίου, η εγκυμονούσα γυναίκα με επιπλοκές, ένα πολύωρο χειρουργείο καλύπτονται με μονάδες αίματος που προσφέρουμε εμείς που είμαστε υγιείς, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το αίμα μας είναι μοναδικό και δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο. Γι' αυτό οργανώνονται εθελοντικές αιμοληψίες καθώς αποτελούν την μοναδική και πολύτιμη πηγή αίματος.

Όσοι είναι υγιείς και το επιθυμούν, έχουν την ηθική υποχρέωση να αφιερώσουν μόλις 10 λεπτά από το χρόνο τους για να σώσουν μία ζωή. Η αιμοληψία είναι εντελώς ανώδυνη. Αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο μας και δίνοντας λίγο από το αίμα μας, μπορούμε να σώσουμε μία ζωή.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παρευρίσκεται οπωσδήποτε πεπειραμένος ιατρός, ο οποίος εγκρίνει ή απορρίπτει τον υποψήφιο αιμοδότη, ύστερα από σύντομη συνέντευξη και εξέτασή του. Οι αιμοδότες μας, είναι απαραίτητο να έχουν κοιμηθεί καλά, να μην έχουν καταναλώσει ποτά και καπνό την προηγούμενη βραδιά και να έχουν λάβει ένα καλό πρωινό. Επιπλέον, θα υπάρχουν στην διάθεσή τους, στον χώρο της αιμοδοσίας μικρογεύματα και χυμοί για την ενδυνάμωσή τους.

Η όλη προσπάθεια είναι εθελοντική. Δεν αμείβεται εδώ στη γη αλλά στον Ουρανό. Είναι μία κατεξοχήν πράξη φιλανθρωπίας και η ύψιστη μορφή ελεημοσύνης κατά μίμησην του Πρώτου Αιμοδότη, του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Είναι μια μικρή απόδειξη αγάπης προς τον πλησίον μας και ελάχιστη ένδειξη ότι είμαστε χριστιανοί και μάλιστα Γνήσιοι όχι μόνο στα λόγια. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Ας ενώσουμε λοιπόν όλοι μαζί τις δυνάμεις μας στον αγώνα αυτό με όποιο τρόπο μπορούμε για να βιώσουμε την χαρά της προσφοράς και να έχουμε την ευλογία του Θεού στα σπίτια μας.