topbanner

Το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019 πολ.ημερ., πραγματοποιήθηκε η χειμερινή εκδρομή του Νεανικού Ορθόδοξου Συνδέσμου (Νε.Ο.Σ) της Εκκλησίας μας στα Καλάβρυτα. Η συμμετοχή και αυτή τη φορά ήταν μεγάλη και συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν 70 περίπου νέοι και νέες από τις Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου. Την εκδρομή συνόδευσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Γαρδικίου κ. Κλήμης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νε.Ο.Σ. και ο Αρχιμ. π. Νικηφόρος Νάσσος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ν. Φιλαδέλφειας.


Πρώτος μας σταθμός ήταν η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, γνωστή και ως ο τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
AgiaLaura1

Το ενδιαφέρον για την Μονή ήταν και ιστορικό αλλά και θρησκευτικό. Προσκυνήσαμε την κάρα του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού καθώς και του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος. Ο π. Νικηφόρος μας έψαλε ύμνους για την Παναγία.

AgLaura2


Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο Μουσείο που διαθέτει η Μονή και θαυμάσαμε τα ιστορικά κειμήλια του Έθνους μας με πρώτο και εντυπωσιακότερο το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο ύψωσε στη Μονή αυτή ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και αποτέλεσε την πρώτη Σημαία της Πατρίδας μας. Δεξιά και αριστερά από το λάβαρο είχαν θέση τα όπλα των αγωνιστών της εποχής , καθώς και στο κέντρο του μουσείου υπήρχαν διάφορα εκθέματα από την ιστορία της Μονής.
Lavaro


Δεύτερος σταθμός ήταν το χωριό Κέρτεζη που βρίσκεται περίπου μισή ώρα έξω από τα Καλάβρυτα. Εκεί βρεθήκαμε στην ευρύχωρη και ωραία Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Εκκλησίας μας του Πατρίου Ημερολογίου.


Kertezi1

 

Kertezi2

 


Προσκυνήσαμε και ψάλαμε ύμνους. Έπειτα σε εστιατόριο του χωριού που μας παραχωρήθηκε από γνωστούς, είχαμε το μεσημεριανό μας γεύμα. Μετά το τέλος του φαγητού, ακολούθησε η κλήρωση των λαχνών μας με τυχερούς από τη Μητρόπολη Αττικής και Βοιωτίας (Νέους του Αγίου Νικολάου Αχαρνών) και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον Εφημέριο του Ναού στην Κέρτεζη Ιερομ. π. Καλλιόπιο που μεσολάβησε ώστε να μας παραχωρηθεί χώρος για το μεσημβρινό φαγητό μας, όσο και την αδερφή μας Καλλιόπη από το χωριό που δέχτηκε με χαρά να μας εξυπηρετήσει.


Τελευταίος μας σταθμός ήταν το Μέγα Σπήλαιο. Η περίφημη και ιστορική αυτή Μονή είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στην οροσειρά του Χελμού και φαντάζει πολύ επιβλητική σε οποιονδήποτε την επισκεφτεί.

 

MSpilaio1

 

Ο ξεναγός της Μονής μας εξιστόρησε τον θαυμαστό τρόπο εύρεσης της εκπληκτικής Εικόνας της Παναγίας, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά από κερί και μαστίχα, καθώς και τον θαυμαστό τρόπο διάσωσής της από καταστροφικές πυρκαγιές και άλλους κινδύνους.
EikonaMegSp


Επισκεφτήκαμε και το Μουσείο όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε θρησκευτικά κειμήλια από χρόνους παλαιούς. Δίπλα ακριβώς από το Μουσείο ήταν το Σπήλαιο, όπου υπάρχει η αναπαράσταση της ιστορίας εύρεσης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας και στο οποίο ήπιαμε και αγίασμα από την πηγή που υπάρχει εκεί.

MSpilaio2

MSpilaio3

 

Η όρεξη και η διάθεση των νέων, τα εντυπωσιακά μας προσκυνήματα καθώς και ο πολύ καλός καιρός που ήταν σύμμαχος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους μας, έχοντας την παρότρυνση να πραγματοποιούνται συχνότερα τέτοιες εκδρομές.