Δραστηριότητα

Η πρώτη πανελλήνια σύναξη ορθόδοξων νέων

Πρώτη Πανελλήνια Σύναξη

Μία μεγάλη επιτυχία, Μία μοναδική εμπειρία

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008, έλαβε χώρα ένα ιστορικό γεγονός στους κόλπους της Εκκλησίας μας και συγκεκριμένα στο τομέα της ποιμαντικής μέριμνας της για την νεότητα.  Ο ΝΕανικός Ορθόδοξος Σύνδεσμος, ο οποίος αποτελεί την συνέχεια της ιστορικής Ενώσεως Νέων, διοργάνωσε την «Πρώτη Πανελλήνια Σύναξη Ορθοδόξων Νέων».

 

 

Η Προετοιμασία

Τον περασμένο Μάιο στην πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων νεότητας είχε αποφασισθεί η σύγκλιση της πρώτης πανελλήνιας σύναξης και είχαν συζητηθεί κάποια θέματα οργανωτικής φύσεως. ΄Ολο αυτό το καιρό, οι Σύνδεσμοι του ΝΕ.Ο.Σ. φρόντισαν να ενημερώσουν τους νέους κάθε ενορίας, κι οργανώσαν με ζήλο τους νέους από διάφορες  γωνιές της Ελλάδας για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή, υπό την καθοδήγηση των Αρχιερέων της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητας, καθόρισαν το πρόγραμμα της Σύναξης, προσκάλεσαν κατάλληλους, για την περίσταση, ομιλητές και επέλεξαν μία πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα για κάθε ηλικία.


΄Ετσι, το πρωί του Σαββάτου 25/10/08 σε ένα πολύ όμορφο χώρο στη Κηφισιά, άρχισαν να καταφθάνουν αυτοκίνητα και πούλμαν και το αίθριο να κατακλύζεται με νέους από Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βερδικούσα, Ελασσόνα, Θήβα, Χαλκίδα, Πάτρα, Ναύπακτο, Ναύπλιο, Κόρινθο και Αττική. Για πρώτη φορά, τόσοι πολλοί ορθόδοξοι νέοι (περισσότεροι από 250), είχαν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του κτήματος "ΝΗΣΙΣ" για να συμμετάσχουν στην Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν.

syn_28

Η Σύναξη

Η Σύναξη άρχισε με προσευχή και χαιρετισμό του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Αττικής & Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Κωνσταντίνου Καραμήτσου, προέδρου της “Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητας”, του ιστορικότερου σωματείου των Γ.Ο.Χ., ο οποίος για μία ακόμη φορά έδειξε έμπρακτα την υποστήριξη του στο έργο της Εκκλησίας, παραχωρώντας το χώρο και καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα της σύναξης. Η Συντονιστική Επιτροπή του ΝΕ.Ο.Σ. θέλοντας να εκφράσει την βαθιά της ευγνωμοσύνη για την ευγενή χορηγία της Κοινότητος και του προέδρου της, του χάρισε ένα λεύκωμα με φωτογραφικά στιγμιότυπα της Αθωνικής Πολιτείας των αρχών του 20ου αιώνα, όταν εκεί ακόμα κατοικούσαν άγιοι πατέρες.


Ακολούθησε από την Ασπασία Συρτάρη, μέλος της Συντονιστικής, εισήγηση στην οποία παρουσιάστηκαν: πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του Συνδέσμου ανά την Ελλάδα, τα αντίστοιχα συνέδρια νεότητας στην Μητρόπολη Αμερικής και έγινε ιστορική αναφορά στην «΄Ενωση Νέων» με παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού.


Στη συνέχεια, ο καθηγητής Μαθηματικών & Πληροφορικής κ. Αθανάσιος Παϊβανάς, πραγματοποίησε την πρώτη εισήγηση με θέμα: “Οι νέες τεχνολογίες και ο Ορθόδοξος Νέος”. Σε αυτήν παρουσιάστηκε με τον πιο επιστημονικό και περιεκτικό τρόπο, πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους νέους, ποια τα πλαίσια της ορθής χρήσης τους από τους ορθοδόξους και ποια η σχέση επιστήμης και Εκκλησίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα πως οι βαπτισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν έχουν να φοβούνται τίποτα μπρος στην έλευση του Αντιχρίστου και το χάραγμα του, το οποίο δεν συνδέεται απαραίτητα με κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα.


Στις 11 έγινε διάλειμμα με κεράσματα και αναψυκτικά και ακολούθησε διαχωρισμός των νέων σε δύο ομάδες, 15-22 και 23-35 ετών. Παρουσιάστηκαν συνολικά 4 παράλληλες εισηγήσεις, σε διαφορετικές αίθουσες, προσαρμοσμένες στις αντίστοιχες ηλικίες.

Πρώτη ομάδα, (15-22 ετών)

Την πρώτη εισήγηση με θέμα "Σχέσεις & Αγνότητα", παρουσίασε ο Τεχνολόγος Εκπαιδευτικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Λεωνίδας Μ. Πίττος. Με ισχυρή επιχειρηματολογία αποδομήθηκαν όλες οι προφάσεις των οπισθοδρομικά “προοδευτικών” της εποχής μας, αναπτύχθηκε η θεολογική θεώρηση του ανθρωπίνου σώματος ως κατοικητήριο του Αγ. Πνεύματος και τονίστηκε η αναγκαιότητα της διατήρησης της αγνότητας. Οι νέοι συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον στη συζήτηση, στην οποία έγιναν εύστοχες επισημάνσεις και λύθηκαν αρκετές απορίες, πάνω σε ένα θέμα κρίσιμο για την ηλικία τους.


Ο π. Χρήστος Πίττος, εφημέριος στο Σικάγο της Αμερικής, στην δεύτερη εισήγηση με θέμα “Εκκλησιασμός, γιατί; Θ. Ευχαριστία, πως;” ανέπτυξε την αναγκαιότητα του Εκκλησιασμού και τον ορθό τρόπο συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Στην συζήτηση που ακολούθησε, έγινε άμεση σύνδεση των δύο εισηγήσεων με καταληκτικό συμπέρασμα πως κάθε αγώνας στη ζωή γίνεται με συμπαράστατη τον Δεσπότη Χριστό, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με την ορθή συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Δεύτερη ομάδα, (23-35 ετών)

Την πρώτη εισήγηση, στην δεύτερη ομάδα, παρουσίασε ο Σεβ. Χρυσόστομος, με θέμα: “Προετοιμασία για τον χριστιανικό Γάμο”. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τους όρους και τις προϋποθέσεις της νόμιμης, κατά Θεόν, συζυγίας, με παραδείγματα από την Αγ. Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα, με προβληματισμούς και απορίες στις οποίες και δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις και από την εμπειρία του Σεβασμιωτάτου, ως πνευματικού αρκετών νέων. Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση, από τον πτυχιούχο Θεολογίας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Κωνσταντίνο Πάνο, με θέμα “Ο Σύγχρονος Ορθόδοξος Νέος”. Παρουσιάστηκε το πλαίσιο της σημερινής αντιχριστιανικής κοινωνίας και οι παράγοντες αποπροσανατολισμού των νέων από την πνευματική ζωή. Επιπλέον με παραδείγματα από τους Πατέρες της Εκκλησίας, κυρίως τον Μ. Βασίλειο παρουσιάστηκαν οι τρόποι αντίστασης των ορθοδόξων νέων δια μέσου της ενεργής και συνειδητής συμμετοχής τους στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Τονίστηκε ιδιαίτερα και η σημασία της υγιούς επικοινωνίας ορθοδόξου νέου και διακριτικού πνευματικού, ως μέγα βοήθημα στον ανηφορικό δρόμο της πνευματικής ζωής.


Στις 2 το μεσημέρι παρατέθηκαν πλουσιοπάροχα, εδέσματα για όλους τους παρευρισκομένους ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους νέους και τις νέες να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν με νέους από άλλες ενορίες της Εκκλησίας μας.


Μετά το γεύμα, στην ειδικά για την περίσταση, εγκατεστημένη μεγάλη οθόνη, προβλήθηκε η ρωσική ταινία “Το Νησί”. Οι νέοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, μία ακραφνώς ορθόδοξη ταινία με πολλά μηνύματα και συμβολισμούς από μία χώρα που στο παρελθόν βίωσε ένα άθεο καθεστώς. Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος Φώτιος σήμανε την λήξη του συνεδρίου και παράλληλα το τέλος μίας αξέχαστης ημέρας.

syn_44

Η εκδρομή

Την επομένη, Κυριακή 26 Οκτωβρίου, μετά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό, 90 νέοι με πούλμαν και αμάξια συμμετείχαν στην εκδρομή που οργάνωσε ο Σύνδεσμος στο Λουτράκι και τα εκεί προσκυνήματα. Είχαν δε, την ευλογία να προσκυνήσουν στην Ι.Μ. Οσίου Παταπίου το λείψανο του Οσίου και στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου την κάρα του Αγ. Κύρου του Αναργύρου. Μετά το γεύμα στην παραλία του Λουτρακίου, επισκέφθηκαν στην Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων τον πολυσέβαστο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ήδη από την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2008, είχε δόσει την πατρική του ευλογία, ενώπιον πολυπληθούς κοινού για την επαναλειτουργία της Ενώσεως Νέων, ως Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου. Ο Αρχιεπίσκοπος, φανερά συγκινημένος και με έκδηλη τη χαρά του από την παρουσία των νέων, τους έδωσε σημαντικές συμβουλές και πολλές ευλογίες να παραμείνουν σταθεροί και ακλόνητοι στις αρχές και αξίες της χριστιανικής ζωής και να συνεχίσουν τον ήδη 84 χρονο ιερό αγώνα της Εκκλησίας μας υπέρ των Πατρώων παραδόσεων, διότι η σκυτάλη του έργου της Εκκλησίας πρέπει να περάσει σε χέρια άξιων, εντίμων και πνευματικών νέων ανθρώπων, τονίζοντας τους ότι το μέλλον της Εκκλησίας είναι στα χέρια τους.


Η Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση μας ήταν μία μεγάλη επιτυχία!΄Ηταν μία Σύναξη ιστορική στα χρονικά της Εκκλησίας μας. ΄Ενα διήμερο που μας ωφέλησε όλους πνευματικά, μας άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις και μας γέμισε προσδοκίες για το μέλλον.


Αποδείξαμε ότι εμείς οι νέοι έχουμε τη θέληση και μπορούμε συν Θεώ να επιτύχουμε πολλά. Είδαμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά υπάρχουν πολλοί νέοι με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά και προπάντων έχουμε ως κοινό Σύνδεσμο μας τη Γνήσια Ορθόδοξη Πίστη !

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που δεν λογάριασαν αποστάσεις, κόπο και έξοδα και έδωσαν το δυναμικό, νεανικό τους παρόν! Θερμές ευχαριστίες στη Συνοδική Επιτροπή Νεότητος που μας εμπιστεύθηκε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, στους ενοριακούς συντονιστές και εθελοντές, που προώθησαν την ιδέα στους νέους των ενοριών τους, την Ι.Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Λυκόβρυσης Αττικής η οποία παρείχε διαμονή στους νέους από την επαρχία καθώς και τον πρόεδρο της “Ελληνικής Θρησκευτικής Κοινότητος” που στήριξε και ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια, δίνοντάς της μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.


΄Οσοι ήρθαν κέρδισαν πολλά, όσοι δεν ήρθαν έχασαν κάτι μοναδικό.
Ραντεβού για όλους του χρόνου!

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΝΕ.Ο.Σ.

{backbutton}