Δραστηριότητα

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 8/21-4-2018, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Εκδρομή του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου (Νε.Ο.Σ.) της Εκκλησίας μας, με ξενάγηση στο Θωρηκτό Αβέρωφ, το ιστορικό πλοίο της Ελλάδος που μεγαλούργησε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνος, το οποίο αποτελεί πλέον πλωτό Ναυτικό Μουσείο, στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.

Averof1

Από πλευράς του Νε.Ο.Σ. ήταν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Φώτιος, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Γαδρικίου κ. Κλήμης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νε.Ο.Σ., τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και 30 περίπου νέοι και νέες από Αθήνα, Πειραιά, Φυλή και άλλα μέρη της Αττικής.

Averof16

Η ξενάγησή μας από άνδρες του πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε στο κατάστρωμα του πλοίου, όπου πληροφορηθήκαμε εν συντομία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, που το έκαναν ξεχωριστό στην εποχή του, και προσκυνήσαμε στο ωραίο και κατανυκτικό Εκκλησάκι του πλοίου, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Averof2

Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο μέσα στο καράβι πια, ο ξεναγός μας περιέγραψε τη ζωή του πληρώματος κατά τις περιόδους ειρήνης αλλά και τις περιόδους πολέμου.

Averof18

Averof12

Είδαμε τα μαγειρία, τα οποία ήταν χωρισμένα ανάλογα με την βαθμίδα του πληρώματος στα μαγειρία των ναυτών, των υπαξιωματικών, των αξιωματικών και του ναυάρχου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν και ο χώρος ενδιαίτησης των ναυτών και των αρμενιστών του πλοίου.

Averof8

Averof15

Εν καιρώ πολέμου το πλοίο ήταν στελεχωμένο μέχρι 1200 άτομα πλήρωμα και το Αβέρωφ φρόντιζε να εφοδιάζει με φαγητό και τα γύρω πλοία, όταν αυτό ήταν αναγκαίο.

Averof9

Κατεβαίνοντας στο επόμενο επίπεδο του πλοίου ο ξεναγός μας ενημέρωσε για τους χώρους ενδιαίτησης των υπαξιωματικών και κυρίως των μηχανικών, καθώς και για τις εργασίες με τις οποίες ασχολούνταν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας· μάλιστα, υπήρχε και φιλαρμονική μπάντα, η οποία με την μουσική της εμψύχωνε το πλήρωμα.

Averof13

 Averof10

Averof14

Κατά μήκος του χώρου υπήρχαν διάφορα ιστορικά κειμήλια και ανάμεσα σε αυτά είχαμε την ευλογία να δούμε από κοντά και τον κουβά, στον οποίο με θαυματουργικό τρόπο σχηματίστηκε το ομοίωμα του Αγίου Νικολάου και αποτέλεσε σημάδι από τον Θεό για την νίκη στην ναυμαχία της Έλλης τον Δεκέμβριο του 1912.

Averof3

Στο τελευταίο επίπεδο της ξενάγησης μας, μπορέσαμε να δούμε την επίσημη τραπεζαρία, όπου εν καιρώ πολέμου γίνονταν τα διάφορα συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, ενώ εν καιρώ ειρήνης υποδέχονταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως επίσης είδαμε και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των αξιωματικών και του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη.

Averof4

Σε όλα τα επίπεδα του πλοίου υπήρχαν ομοιώματα, που έφεραν τις στολές του πληρώματος ανάλογα με την κάθε βαθμίδα, ναύτες – υπαξιωματικοί – αξιωματικοί – ναύαρχος.

Averof11

Ξεχωριστή εντύπωση προξένησαν τα διακρινόμενα για την ακρίβειά τους κανόνια και πυροβόλα του πλοίου, τα οποία αποτελούσαν τον φόβο και τρόμο των εχθρών του Γένους μας.

Averof5

Μετά το πέρας της ξενάγησης που ήταν διαρκείας 1,5 περίπου ώρας, ανεβήκαμε στο κατάστρωμα, όπου βγάλαμε την καθιερωμένη αναμνηστική μας φωτογραφία.

Averof6

Τελευταίος σταθμός της Σαββατιάτικης εξόρμησής μας ήταν το πολιτιστικό Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", όπου περιηγηθήκαμε στους εντυπωσιακούς χώρους του, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε φιλικά μεταξύ μας, και κλείσαμε την επίσκεψή μας αυτή με φωτογραφίες στο πιό ψηλό σημείο του Ιδρύματος, στον Φάρο, από όπου θαυμάσαμε πανοραμικά την Αθήνα, τον Πειραιά και τα Προάστια.

Averof7

Έτσι ολοκληρώθηκε το απόγευμα η επιτυχής και ενδιαφέρουσα αυτή εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εξόρμηση του Νεανικού Συνδέσμου της Εκκλησίας μας.

Σ.Ε. του Νε.Ο.Σ.