Νέα

ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΦΩΤΙΟΥ


Σάββατο 22-11 / 05-12-2015

«Δεί γάρ τον Επίσκοπον ανέγκλητον είναι… φιλόξενον, φιλάγαθον, σώφρονα, δίκαιον, όσιον, εγκρατή» (Τιτ.α΄7-8)

Μακαριώτατε, Σεπτή των Ιεραρχών χορεία.
Τίμιον Πρεσβυτέριον, Χριστού Διακονία.
Λαέ του Θεού ηγαπημένε.
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Δημητριάδος κ. Φώτιε.

enthFotiou6

Με αυτά τα λόγια ο Απόστολος Παύλος απευθυνόμενος στον μαθητή του Τίτο, αναφέρει τα κατά Θεόν χαρίσματα που θα πρέπει να διακρίνουν έναν Αρχιερέα.

Γνωρίζοντας εσάς, τον νέον Ποιμενάρχην της Θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως, είμαι βέβαιος ότι ανταποκρίνεστε στα γνωρίσματα της υψηλής Αρχιερατικής διακονίας, την οποία η Εκκλησία από δεκαεξαετίας σας ανέθεσε.

Είστε όντως ανέγκλητος, δηλαδή ακατηγόρητος και αδιάβλητος.

Είστε φιλόξενος, αφού η καρδιά σας είναι ανοιχτή σε όλους.

Είστε φιλάγαθος. Αγαπάτε το καλό και το αναγνωρίζετε όπου υπάρχει.

Είστε σώφρον. Μετριόφρων, δεν έχετε οίηση, είστε απλούς και δεν επιζητείτε επαίνους.

Είστε δίκαιος. Ποτέ δεν αδικήσατε κανέναν από τους συνεργάτες σας κατά την πολυετή σας θητεία εις την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, αντιθέτως επιμελείσθε πατρικώς την κατά Θεόν ανύψωση και προκοπή τους.

Άλλωστε, η αγάπη σας, είναι η στοργή για όλους ακόμη και για όσους σας έχουν πικράνει, κατά το «η αγάπη πάντα στέγει» (Α’ Κορινθ. ιγ΄7).

Είστε όσιος και εγκρατής. Με φόβο Θεού, χωρίς ψευδο-ευσέβειες. Αλλά και σε όλη την ιερατική σας πορεία έχετε κατά πάντα και διά πάντα μια μετρημένη και συνετή ζωή.

Σεβασμιώτατε,
Χάριτι Θεού, ανέρχεσθε σήμερα εις τον Μητροπολιτικόν Θρόνον της ιστορικής Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ανέρχεσθε εις τούτον τον Μητροπολιτικόν Θρόνον, εις διαδοχήν των θεοφιλώς και θεαρέστως αρχιερατευσάντων στην Επαρχίαν ταύτην, των αειμνήστων Μητροπολιτών Γερμανού Μαυρομμάτη και Χρυσοστόμου Νασλίμη, που πολλά προσέφεραν στην Εκκλησία -και οι ευχές των οποίων είθε να σας συνοδεύουν-, αλλά και του ασθενούντος αμέσου προκατόχου σας, Σεβασμιωτάτου αγαπητού αδελφού και Μητροπολίτου πρώην Δημητριάδος κυρίου Μαξίμου, προς συνέχισιν του σωτηριώδους έργου, εις την Άμπελον του Κυρίου, που δεν είναι άλλο από την οικοδομήν του Σώματος του Χριστού και τον καταρτισμόν των Αγίων.

Ανέρχεσθε εις τον περίπυστον Μητροπολιτικόν τούτον Θρόνον, και ίστασθε εις τόπον και τύπον του Δομήτορος της Εκκλησίας και Μεγάλου Αρχιερέως Ιησού Χριστού.

Έχετε βαθεία συναίσθηση ότι η Αρχιερωσύνη δεν είναι εξουσία, αλλά διακονία.

Δεν είναι πρωτοκαθεδρία, αλλά θυσιαστική προσφορά υπέρ των λογικών προβάτων υπέρ ων Χριστός έπαθε. Βέβαια, η πολυετής πείρα σας εις την επισκοπική διακονία ως Επίσκοπος και ποιμενάρχης – τοποτηρητής των χηρευουσών Μητροπόλεων που σας είχε και έχει αναθέσει η Εκκλησία, δίδουν τα εχέγγυα εκείνα όπου μαρτυρούν, την γνώση και την θυσιαστική προσφορά σας εις τα ποιμαντικά προβλήματα της Μαρτυρικής Γνησίας Εκκλησίας.

Η Αρχιερωσύνη, δεν είναι μόνον χαρά αλλά και οδύνη, «άχρις ου μορφωθή Χριστός» εις τας ψυχάς των ανθρώπων, τας οποίας σας ενεπιστεύθη η Εκκλησία, αναδείξασα Υμάς δια της τιμίας ψήφου της Σεπτής Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος, Μητροπολίτην Δημητριάδος.

Έρχεσθε με το πνευματικό σας θησαυροφυλάκιο, πλήρες θείων και πολυτίμων ευλογιών.

Έρχεσθε καταστόλιστος με γνώσεις θεολογικές.

Έρχεσθε πνευματικά πάνοπλος για να υπεραμυνθείτε του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού που για μακρά σειρά ετών, μαστίζεται από την δαιμονιώδη διχόνοια, και να επιτύχετε νίκας κατά του μισοκάλου εχθρού και των γνωστών επιφανών εκφραστών του Οικουμενισμού, που δραστηριοποιούνται απροκάλυπτα χωρίς φόβον Θεού στην Ιερά Μητρόπολή σας.

Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ,
επιδώσου λοιπόν στο έργο τούτο το Άγιο του ευαγγελισμού του λαού του Θεού.

Δίωκε τους εχθρούς της πίστεως, του Αγιασμού και της σωτηρίας.

Κήρυττε Ιησούν Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον, που χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας.

Κήρυττε αγάπην, και η χάρις του Θεού θα στεφανώσει την επί γης ζωήν σου.
Κατάρτισε την Άμπελον ταύτην.

Συ είσαι ο οφθαλμός αυτού του λογικού Ποιμνίου.

Κλείνοντας τον αδελφικόν και από καρδίας αυτόν χαιρετισμόν, εύχομαι το ευλογημένο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος - απόγονοι Ηρώων της Εκκλησίας και του γένους μας όπως ο μεγάλος οραματιστής Ρήγας Φεραίος, ο επιφανείς και λόγιος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής, ο εθνομάρτυρας προκάτοχος σας Μητροπολίτης Αγάπιος κ.α.- να καυχώνται εν Κυρίω, για τον σεπτό Ποιμενάρχην τους και να εύχονται αδιαλείπτως για τον Επίσκοπόν τους, να τον διατηρεί ο Δομήτωρ της Εκκλησίας Κύριος, Σώον, Έντιμον, Υγιά, Μακροημερεύοντα και Ορθοτομούντα τον λόγον της του Χριστού Αληθείας.
ΑΞΙΟΣ!!!