Ἀντιαιρετικά

Μια απάντηση από το Aρχιπέλαγος

Μια απάντηση στο ανακοινωθέν του μητροπολίτου Κωνσταντίνου Τσίλη

του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δημοσιεύτηκε στο FB

Από τον Jurayj (Γρηγόριο) Abdelmassih,

μέλους της Ινδονησιακής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Προβαίνουμε στην αναδημοσίευση κειμένου από τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, λόγω του ενδιαφέροντος που έχει σχετικά με το θέμα του θορύβου που ξέσπασε σε κύκλους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, από την χειροτονία του Θεοφ. Επισκόπου Νικοπόλεως (Τζακάρτας) κ. Δανιήλ ἀπὸ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας για την Ορθόδοξη Ιερασποστολή της Ινδονησίας, προς ενημέρωσιν των αναγνωστών. Ενας Ὀρθόδοξος λαϊκός πιστός της Ιεραποστολής αποδομεί με χάρη τις εντελώς άστοχες κατηγορίες πατριαρχικού επισκόπου προς εκπλήρωσιν του Αποστολικού: «τὰ μωρὰ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα τοὺς σοφοὺς καταισχύνῃ, καὶ τὰ ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεὸς ἵνα καταισχύνῃ τὰ ἰσχυρά, καὶ τὰ ἀγενῆ τοῦ κόσμου καὶ τὰ ἐξουθενημένα ἐξελέξατο ὁ Θεός, καὶ τὰ μὴ ὄντα, ἵνα τὰ ὄντα καταργήσῃ» (Α΄ Κορ. 1:27-28).

 

Σεβασμιώτατε,

Χαιρετισμούς στο όνομα του Αναστάντος Κυρίου!

Μόλις πριν από μια ώρα, έπεσε στην αντίληψή μου ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα στο Facebook, το οποίο είναι ένα Ανακοινωθέν από την Σεβασμιότητά σας ως Μητροπολίτη της Σιγκαπούρης και της Νοτιοανατολικής Ασίας, σχετικά με μια σειρά γεγονότων που αφορούν την Ινδονησιακή Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ειδικότερα το νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο μας Νικοπόλεως (Τζακάρτα) Δανιήλ.

Στο προαναφερθέν Ανακοινωνθέν, η Σεβασμιότητά σας έγραψε για πολλά πράγματα που εγώ, ως μέλος της Ινδονησιακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα ήθελα να απαντήσω και να διευκρινίσω. Ας ξεκινήσουμε με τη δήλωση της Σεβασμιότητάς σας:

«Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Σιγκαπούρης και της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει ενημερωθεί ότι ο Ινδονήσιος αργός ιερέας Daniel Byantoro εντάχθηκε σε μια παλοιοημερολογιακή ομάδα στην Ελλάδα και "χειροτονήθηκε" κρυφά ως "επίσκοπος" με τον τίτλο "Επίσκοπος Νικοπόλεως"».

Σεβασμιώτατε, δεν θα αναφερθώ στο καθεστώς «αργίας» που έδωσε η δικαιοδοσία σας στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δανιήλ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη δικαιοδοσία σας, αφού η ίδια η αργία ήταν κάτι σκανδαλώδες από την πλευρά σας. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Αρχιερείς σας του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, συμπεριλαμβανομένης της ανατροπής και της παράκαμψης των εκκλησιαστικών νόμων (κοιτάξτε τι συνέβη στην Ουκρανία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας και του Πατριαρχείου Μόσχας και έχω πολλά περισσότερα παραδείγματα... εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο) χωρίς καν να προσπαθούν να παρατηρήσουν προσεκτικά την πραγματικότητα επί του πεδίου, ειδικά στην Ινδονησία. Βασίζεστε μόνο στις πληροφορίες που σας παραδίδονται από κάποιους ανθρώπους που υποκινούνται από το δικό τους συμφέρον. Έτσι, η άποψη της Σεβασμιότητάς σας δεν σημαίνει τίποτα για εμάς στην Ινδονησία, αφού εσείς οι ίδιοι δεν ζείτε στην Ινδονησία, μεταξύ των ανθρώπων που ισχυρίζεστε ότι είναι το ποίμνιό σας.

Η Σεβασμιότητά σας δήλωσε επίσης ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δανιήλ χειροτονήθηκε «κρυφά» ως «επίσκοπος». Επιτρέψτε μου να ρωτήσω την Σεβασμιότητά σας, ποιο μέρος της χειροτονίας ήταν που έγινε «κρυφά», όταν η ίδια η χειροτονία μεταδόθηκε ζωντανά στο YouTube; Ακόμα και εμείς στην Ινδονησία παρακολουθήσαμε τη χειροτονία! Έτσι, σας παρακαλώ Σεβασμιώτατε, σταματήστε να διαδίδετε ψέματα και συκοφαντίες! Ή τουλάχιστον μην αφήνετε τον θυμό σας και τη ζήλια σας πάνω από τη δική σας ανεπάρκεια, για να τονίσετε την κατάστασή σας ως επίσκοπος. Εκτός αυτού, η απόφαση να χειροτονηθεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δανιήλ, είναι προνόμιο της Ιεράς Συνόδου της Παλαιοημερολογιτικής Εκκλησίας της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν αφορά πλέον την Σεβασμιότητά σας.

Η συνέχεια στο ανακοινωθέν της Σεβασμιότητάς σας είναι:

«Το προαναφερθέν άτομο επέστρεψε στην Ινδονησία και προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τους ορθόδοξους πιστούς προσκαλώντας τους να παρακολουθούν τη Θ. Λειτουργία στις μη κανονικές ορθόδοξες εκκλησίες του».

Για άλλη μια φορά, Σεβασμιώτατε, έχετε ακλόνητες αποδείξεις σχετικά με την παραπάνω δήλωσή σας; Ή ίσως απλώς το ακούσατε από κάποιους που μισούν τον Επίσκοπο Δανιήλ; Ακριβώς για να γνωρίζετε, η τελετή υποδοχής του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δανιήλ έγινε επίσης δημόσια, με δημοσιογράφους από τα κύρια ΜΜΕ και ένα δελτίο τύπου που διαβάστηκε μπροστά σε όλους, και είναι όλα στο YouTube, η Σεβασμιότητά σας μπορεί να τα δει μόνη της. Και δεν υπήρχαν ούτε μεμονωμένα λόγια, ούτε καν υπαινιγμοί του Θεοφιλεστάτου που να λέγουν τα πράγματα που λέει η Σεβασμιότητά σας στη δήλωσή σας, με τα οποία να «εξαπατά τους ορθόδοξους πιστούς». Η μόνη εντύπωση μετά την ανάγνωση της δήλωσής σας είναι ότι, στην πραγματικότητα εσείς, η Σεβασμιότητά σας είναι που προσπαθεί να εξαπατήσει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ινδονησία με την διάδοση ψεμάτων και συκοφαντιών για τον αγαπημένο τους επίσκοπο.

Και μετά:

«Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Σιγκαπούρης και της Νότιας Ασίας, η μόνη κανονική ορθόδοξη εκκλησία στην Ινδονησία, ενημερώνει όλους τους ορθόδοξους κληρικούς και πιστούς ότι ο λεγόμενος "Επίσκοπος Νικοπόλεως Δανιήλ" δεν είναι κανονικός ορθόδοξος επίσκοπος, η χειροτονία του δεν είναι έγκυρη, όλα τα μυστήρια που τολμά να τελεί δεν είναι έγκυρα και δεν έχει το δικαίωμα να ενεργεί καμία ιερατική πράξη, ούτε να αντιπροσωπεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία με οποιονδήποτε τρόπο ή λειτουργία. Λάβετε υπόψη ότι οι παλαιοημερολογιτικές ομάδες στην Ελλάδα είναι σχισματικές ομάδες χωρίς αποστολική διαδοχή και δεν έχουν καμία κανονική αναγνώριση από τις ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες».

Ω, ελάτε Σεβασμιώτατε... εσείς οι ξένοι πραγματικά θεωρείτε τους Ινδονησίους Ορθόδοξους ως πραγματικά αδαείς και χαζούς ανθρώπους; Ντροπή σας, Σεβασμιώτατε! Πώς τολμάτε να μιλάτε για κανονικότητα, ότι είστε κανονικός, ενώ η δική σας δικαιοδοσία έχει γίνει από καιρό ο Φάρος των αντικανονικών ενεργειών; Ή ίσως η Σεβασμιότητά σας έχει ήδη ξεχάσει το «κανονικό πρόβλημα» που συνέβη μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας σχετικά με το Κίεβο; Ότι εσείς, το Οικ. Πατριαρχείο, είστε σχισματικοί στα μάτια του Πατριαρχείου Μόσχας και αντίστροφα; Και τι γίνεται με τον Ιεράρχη σας από την Αμερική που βάπτισε τα παιδιά του ομοφυλόφιλου ζεύγους στην Ελλάδα χωρίς καν να καθοδηγήσει τους γονείς σε μετάνοια; Και μην μας λέτε καν για τις αντικανονικές ενέργειες του αγαπημένου σας Πατριάρχη... Οι αποδείξεις είναι όλες στις Ειδήσεις και στο Διαδίκτυο, Σεβασμιώτατε. Έτσι, σταματήστε να μας κάνετε μαθήματα και να μας δηλητηριάζετε με τις διεστραμμένες ιδέες σας περί κανονικότητας...

Για εμάς τον απλό λαό, το να είσαι κανονικός είναι το να είσαι υπάκουος στους Κανόνες της Εκκλησίας. Εάν εσείς, οι τιμημένοι Αρχιερείς με εκκλησιαστικά άμφια και μίτρες δεν μπορείτε να μας δώσετε ένα δίκαιο παράδειγμα υπακοής στους Κανόνες, τότε το ίδιο το ιερό Πηδάλιο μας δίνει εντολή να εγκαταλείπουμε τέτοιους Ιεράρχες. Έτσι, παύσετε πλέον να μας πετάτε σκουπίδια περί μη κανονικών και σχισματικών, όταν εσείς είστε ένας τέτοιος.

Επιτρέψτε μου να σας πω στην Σεβασμιότητά σας, ότι η δικαιοδοσία σας δεν έχει επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση της Ινδονησίας για να λειτουργεί εδώ. Η μόνη αναγνωρισμένη ορθόδοξη οντότητα στην Ινδονησία είναι η Ινδονησιακή Ορθόδοξη Εκκλησία κάτω από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δανιήλ. Αυτό και μόνο θα σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές. Πώς μπορούμε εμείς οι άνθρωποι της Ινδονησίας να βασιστούν σε εσάς και να έχουν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της εκκλησιαστικής αποστολής εδώ, όταν εσείς οι ίδιοι είστε παράνομοι εδώ; Παρεμπιπτόντως, ο Ρώσοι δεν θα είναι ευχαριστημένοι όταν λέτε ότι είστε «η μόνη κανονική ορθόδοξη εκκλησία στην Ινδονησία» επειδή είπαν και αυτοί κάτι παρόμοιο... Οπότε ποιος από εσάς είναι η μόνη κανονική εκκλησία εδώ; Πηγαίνετε να τα βρείτε μεταξύ σας!

Και το τελευταίο μέρος είναι ....

«Προσέξτε την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις και τους ψεύτικους ποιμένες που εξαπατούν τους ανθρώπους. Όπως λέει ο απόστολος Παύλος, "Ως εκ τούτου, αγαπητοί μου αδελφοί, γίνεσθε σταθεροί, αμετακίνητοι, εργαζόμενοι όλο και περισσότερο στο έργο του Κυρίου πάντοτε, αφού γνωρίζετε ότι ο κόπος σας εν Κυρίω δεν είναι μάταιος" (Α΄ Κορ. 15:58). Η Ορθόδοξη Μητρόπολη της Σιγκαπούρης και της Νότιας Ασίας, πιστή στην αποστολή και την παράδοση που έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα συνεχίσει το ιεραποστολικό της έργο, θα προστατεύει την ορθόδοξη πίστη και τάξη και θα προσεύχεται για την μετάνοια και την επιστροφή εκείνων, που μέσω των ασυνείδητων ενεργειών τους, σχίζουν τον χιτώνα της ενότητας του σώματος του Χριστού».

Σεβασμιώτατε, πόσο πολύ βολικό αλλά και ειρωνικό είναι που εσείς, ενώ κάθεστε κάπου στο διαμέρισμά σας στο εξωτερικό, αναφέρετε παραθέματα της Γραφής για την εργασία στον Κύριο. Η ερώτησή μου είναι, ποια είναι η εργασία σας στην Ινδονησία; Ποια είναι η συγκεκριμένη απόδειξη της εργασίας σας στην Ινδονησία, εκτός από τη διάδοση συκοφαντιών και τον διχασμό των συμπατριωτών μας Ινδονησίων; Ενώ ταυτόχρονα, ο Επίσκοπος Δανιήλ, ακόμη και πριν από την επισκοπική χειροτονία του, είχε ταξιδέψει σε όλο το Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος, διαδίδοντας την Ορθόδοξη πίστη και κάνοντας Ιεραποστολικό έργο ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας... Έχετε πάει ποτέ στην ενδοχώρα του Καλιμαντάν, στην περιφέρεια της Σουμάτρας, ή στην υπεράκτια του Βόρειου και Νότιου Σουλαουλέσι, ή στη ζούγκλα της Παπούα; Γνωρίζετε την απάντηση, Σεβασμιώτατε... Ἐτσι μη χρησιμοποιείτε τη Γραφή μάταια και για το δικό σας συμφέρον.

Είστε εσείς και οι αντικανονικές ενέργειες της δικαιοδοσίας σας παντού που διαρρηγνύουν τον χιτώνα της ενότητας του σώματος του Χριστού. Στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1920 με τη μεταρρύθμισή σας του Ημερολογίου, στις ΗΠΑ με την επίσκεψη του Μασόνου πατριάρχη σας Μελετίου Μεταξάκη για να ξεκινήσετε την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή πάνω από τη ρωσική Ιεραποστολή που ήταν ήδη εκεί, και αυτές τις μέρες στην Ουκρανία όταν ανατρέψατε την τάξη της Εκκλησίας εκεί. Έτσι, ντροπή σας Σεβασμιώτατε! Παρακαλούμε, αν δεν μπορείτε να συνεισφέρετε για το έργο της Εκκλησίας εδώ, απλώς να μείνετε μακριά από την Ινδονησία. Έως εδώ με τα ψέματα και τις συκοφαντίες και οι ενέργειές σας μαρτυρούν για το ποιόν σας. Είθε ο Κύριος να ελεήσει και μένα και εσάς!

Εν Χριστώ,

Jurayj Abdelmassih.