Παραινετικά

Βοηθός Εξομολόγησης

Πολλοί προσερχόμενοι στην εξομολόγηση, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ή δεν έχουμε κάτι να πούμε και φέρνουμε σαν δικαιολογία την αδύναμη μνήμη μας. Γι’ αυτό και ζητάμε από τον Πνευματικό (Επίσκοπο ή Ιερέα) να μας βοηθήσει.

Όμως γράφει ορθά κάποιος Κληρικός ότι, «η αδύναμη μνήμη και η ξεχασιά δεν αποτελεί πάντα δικαιολογία. Μπορεί να προέρχεται από έλλειψη σοβαρότητος απέναντι στην αμαρτία, από την πώρωσή μας. Η αμαρτία που βαραίνει τη συνείδησή μας δεν θα ξεχαστεί».

Είναι απαραίτητο πριν να προσέλθουμε στον Πνευματικό, να καθίσουμε σ’ ένα ήσυχο μέρος, να προσευχηθούμε θερμά στον Θεό να μας δώσει αληθινή μετάνοια, να φωτίσει τα κρυπτά των καρδιών μας και να κάνουμε μια όσο το δυνατόν τίμια βυθοσκόπηση.

Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτού του απλού κειμένου είναι να βοηθήσει σε μια καλύτερη προετοιμασία και σ’ ένα πιο βαθύ αυτοέλεγχο. Η προσπάθειά μας δεν είναι να φοβήσουμε τον πιστό, αλλά να τον προβληματίσουμε για να δει πιο σοβαρά το μέγα αυτό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Η ενδεικτική καταγραφή των αμαρτημάτων που παρατίθεται δεν γίνεται για να απογοητεύσει, αλλά για να μας βάλει την καλή ανησυχία μέσα μας, ώστε να αφήσουμε την επιπολαιότητα και αδιαφορία, η οποία συνήθως μας χαρακτηρίζει ιδίως στα πνευματικά.

πατήστε ΕΔΩ